Jeg husker ikke hvilken film det var, men jeg bet meg merke i utsagnet som kom fra skuespilleren: ‘Håp er det farligste som finnes’.

Hva legger man egentlig i et slikt utsagn? Hva betyr det? Hvorfor er håp farlig?

Mange spørsmål og få svar, men jeg skal begi meg inn på det. I helgen leverte jeg min aller første lottokupong. Tro det eller ei. Jeg er snart 38 år og leverte min første 10-ukers lottokupong. Hvorfor gjorde jeg det? Jeg har aldri spilt lotto før, og årsaken er enkel: det er jo ingen mulighet for å vinne. Oddsen er mikroskopisk. Men så tenkte jeg noe annet: det skader jo ikke å prøve. Troen har jeg ikke, men kanskje litt håp? Og da: er dette håpet farlig. Nei, jeg vil ikke si det, men håp er farlig i mer alvorlige situasjoner i livet. Spilling forbindes ofte med håp og at slike ting er populært er jo ikke så rart – man kan jo nemlig vinne!

Hah, og der kommer håpet inn igjen. Og kanskje er det forskjell i grader på håp. Håp som en uskyldig ting er slett ikke farlig, men er du for eksempel et gissel som har vært fanget i 10 år så begynner håp å bli skummelt. Da kan man fort snakke om falske forhåpninger og skuffelse på skuffelse – noe som igjen vil ødelegge et menneske over tid.

Men hvor dramatisk skal man være? Hvor hardt skal man ta innover seg håp og tro? I sin uskyldigste form er håp en positiv ting, men det er litt interessant å sitte og kløyve ord på denne måten. Det er mye mening som ligger bak et enkelt ord, og å grunne litt over slike ting skader så definitivt ikke. Kanskje en litt rotete tekst dette, men kanskje fikk du med deg budskapet jeg prøvde å formidle – i så fall får jeg si meg fornøyd med det og jeg ‘håper’ det var interessant!