En svært stor del av befolkningen i Norge i dag har et eller annet form for lån, og er det ikke snakk om boliglån så kan det fort dreie seg om andre typer lån som studielån, billån, forbrukslån eller kredittkortgjeld.

Å ha et lån er en naturlig del av en økonomi og fører til at vi som mennesker har muligheten til å eie noe som vi ikke har muligheten til å cashe ut kontant. Låneinstitusjonen er derfor meget viktig for et lands økonomi og ikke minst for privatøkonomien til innbyggerne, og det er dermed en viktig del av vårt liv. Men hva er det som kan føre til at en økonomi går over styr og som gjør at man ikke klarer å betjene den gjelden man har opparbeidet seg? Jo, det er mange ting som kan spille inn her, og det er viktig å være forberedt på dette slik at man kan håndtere de utfordringene som dukker opp på en så god måte som overhodet mulig.

Den mest åpenbare grunnen til at man får problemer med å betjene låner er naturligvis at man mister jobben man har, og dette er uten tvil et stort slag for enhver økonomi. I tilfeller som dette vil man kunne ha rett på offentlig støtte fra Nav, men man vil jo aldri få den samme lønnen som man hadde tidligere. I slike situasjoner er det viktig at man har lagt seg opp en buffer som man kan tære på, og samtidig er det viktig å ha en god dialog med banken om hvordan man kan løse dette på en så god måte som mulig.

Noe annet som kan sette økonomien over styr er uventet sykdom. Dette kan føre til at man får redusert arbeidskapasitet og dette igjen vil føre til en betydelig slankere lommebok. Det er i slike tilfeller viktig at man har tenkt over dette med livsforsikring og låneforsikring slik at man ikke settet hus og hjem i fare.

Les mer om temaet her.