Chinese Democracy er tittelen på et mye omtalt Guns’n Roses-album, og begrepet er vel også brukt som en illustrasjon på hvordan kinesisk demokrati fungerer. Vi lanserer derfor et nytt begrep og benevner det derfor som ‘Kinesisk Forbrukslån’.

Forbrukslån er et tema som ofte er oppe i mediene i Norge og andre land, og det er ingen tvil om at det er mange aktører tilstede i bransjen i begge disse landene – bare se her. Hva gjør selskapene når de er mange som konkurrerer om de samme kundene? Jo, de overgår hverandre for å tekkes lånekundene og dette gjøres på de aller mest oppfinnsomme måter – og noen ganger kan det være svært omstridte metoder som brukes.

Vel, forbrukslånbankene i Norge og Sverige er ingen sammenligning hvis man ser på kinesiske JD Capital som kom opp med et meget kontroversiell og smakelig måte å lokke kunder til seg på. Banken var ute etter kunder som kunne komme med sikkerhet for sine lån, men det var ikke den sikkerheten som du vanligvis tenker på. Et forbrukslån er jo i utgangspunktet usikret, men banken ønsket altså å sikre seg at kundene skulle betale for seg allikevel, og som sagt er det en utrolig grad av usmakelighet som ligger i bunn her.

Banken som rettet sine lånetilbud mot unge kvinner krevde at de sendte inn nakenbilder av seg selv holdende på id-kort som sikkerhet for å få lån! Tenk om noe slikt hadde skjedd i Norge! Denne praksisen er så forferdelig at det nesten ikke går an å tenke på, og i tillegg har det blitt enda verre for de utpressede kvinnene. Hundrevis av bilder, videoer og dokumenter har blitt lekket fra utro tjenere i banken og skandalen er derfor nå helt komplett.

Vi lurer i grunn bare på hva banken hadde tenkt å bruke bildene til hvis kundene ikke klarte å betale? Dette stinker utpressing og vill kriminalitet lang vei, og vi håper at banken blir tatt ut av drift umiddelbart.