Det er utrolig hvor mye verden har forandret seg de siste 20-30 årene og ikke minst på underholdningsfronten har det skjedd store ting. I denne artikkelen skal vi dvele litt ved nettopp dette, og det er spesielt film og tv-serier vi skal ta utgangspunkt i. Kort og godt: det dreier seg om lyd og bilde, med et spesielt fokus på lyd!

Utvikling lyd

Utviklingen i lyd-teknologien har vært enorm!

Utviklingen innenfor teknologi har i den samme nevnte periode også hatt en rivende utvikling, og tenk bare på hvordan det var å se film hjemme før kontra hvordan det er nå? Det er nesten ikke til å fatte, og man er jo fristet til å spørre seg selv: ‘hva var det egentlig vi holdt på med’? Spørsmålet er selvsagt urettferdig all den tid man ikke hadde bedre teknologi eller ‘visste bedre’, og det er jo slik verden beveger seg fremover! Uansett; i dag sitter vi med fantastiske muligheter når det kommer til underholdning hjemme i stua, og det er liten tvil om at det er mange som benytter seg av det som mulighetene byr på.

Enormt utvalg av utstyr

Vi hopper rett i det! For en filmelsker eller tv-serie entusiast er naturligvis lyden av aller største viktighet og for å si det rett ut så er det slik at utvalget av hjemmekino-systemer eller hjemmekinoanlegg er ekstremt stort. Det er nesten grenseløst hva man kan få tak i, og er man villige til å betale for moroa kan man virkelig oppleve fantastiske ting innenfor hjemmets fire vegger. Hvordan folk velger å finansiere dette vil jo naturligvis være avhengig av prisen, men det er svært mange som henvender seg til lånetjenester tilsvarende det vi finner hos svenske Lånemäklaren.

Det er klart: når et hjemmekinosystem begynner å koste godt over 10-15.000 kroner så er det faktisk slik at de færreste av oss har muligheten til å cashe det ut, og da velger de aller fleste å benytte seg av et forbrukslån eller kjøpskreditt direkte i butikken man handler. Dette er noe de aller fleste nettbutikker tilbyr, så mulighetene er definitivt til stede. Faren er jo at man lar seg friste i for stor grad og dermed ender opp med et monster hjemme i stua som man må betale for i all evighet – men hvem sa at moroa er gratis? Ikke vi i hvert fall og derfor lar vi penger være penger resten av artikkelen!

Det finnes som kjent flust av utsalgsteder men det er jo ingen tvil om at kvaliteten på det man får er veldig varierende. Vår djerve påstand er at du aldri vil få like god kvalitet hos en vanlig elektronikkbutikk som hos en spesialist på lyd og bilde, og denne påstanden skal vi nok klare å forsvare. En spesialistlege vil for eksempel bestandig være bedre innen sitt fagfelt enn en allmennlege – sånn er det bare, og sånn fungerer det i andre deler av samfunnet også – også innenfor lyd og bilde!

Hi-Fi Klubben – en lydelskers mekka!

Dyrt hjemmekinoanlegg

Har du 380.000 kroner til gode er dette hjemmekinoanlegget ditt!


Som du sikkert skjønte i avsnittene over så er det naturligvis Hi-Fi Klubben (heretter kalt HFK) vi sikter til når det gjelder ekspertise, og hvis du aldri har vært innom deres butikker eller nettsider så har du virkelig noe å se frem til. Det vanlige mannen i gata, som ikke er stødig på lyd og merkevarer, vil kanskje riste uforstående på hodet når han kikker innom sidene, for faktum er at det finnes flere merker som er ‘ukjente’ for mange. For å si det slik: du finner ikke Phillips, Sony og dess like hos HFK!

Her snakker vi eksklusive ting som Sonos, Denon, NAD, B&W og flere andre godsaker som virkelig kan friste både øyne og øre. Vi snakket om å kjøpe dyre anlegg, og bare for å dra et eksempel så kan vi trekke frem hjemmekino-systemet til NAD som er HFKs dyreste og som koster den nette sum av 383.000 kroner! Jepp, du leste riktig, og en slik sum er jo intet mindre enn vanvittig og tilsvarer en helt regulær norsk årslønn. For et anlegg.

Om dette anlegget sier HFK følgende:

Her er et hjemmekinoanlegg som fyller stua med fullstendig kompromissløs godlyd. NAD-forsterker med de geniale MDC-modulene og B&W-høyttalere fra den absolutte verdenseliten. DB1-subwooferen sørger for enormt dyp bunn. Bedre blir det ikke.

Bedre blir det altså ikke, sies det, og det skulle da for svarte svingende bare mangle!

Finnes lys i tunellen

Eksemplet vi dro frem her er jo naturligvis av den helt ekstreme sorten og det er jo ingenting som tilsier at en vanlig norsk person har et slikt behov. Det finnes kanongode hjemmekinoanlegg som koster betydelig mindre, og det nest dyreste ligger på snaue 42.000 kroner – noe som faktisk er overkommelig for de fleste av oss – hvis man tar det på avbetaling vel og merke. For en pris som dette får man et meget bra anlegg som vil gi deg gromlyd for resten av ditt liv – vi snakker tross alt om NAD-anlegg og Dali-høyttalere, noe som er blant det gjeveste som du kan få!

Går du enda lenger ned i pris kan du få et anlegg som starter som et stereo-system og som kan bygges ut. Vi snakker da en lekker HEOS forsterker med lekre gulvstående Dali høytalere, til den kjærkomne prisen 15.000 kroner! Bakhøyttalere kan kjøpes senere, og fungerer trådløst!

Den trådløse revolusjonen

Det som kanskje er aller mest imponerende med hjemmekino-markedet i dag er at du får trådløse løsninger, og dette er utvilsomt helt genialt. Vi kan med skrekk og gru minnes hjemmekino-tidens spede start da det lå kabler festet til enhver list i hele stuen for å oppleve den forjettede surround-lyden, men denne tiden er altså nå over. At fronthøyttalerne er koblet med kabler spiller jo for så vidt ingen rolle ettersom disse kan skjules på en grei måte, men det har jo vært bakhøyttalerne som har skapt visuelle utfordringer – for pent var det jo ikke.

I tillegg er de aller fleste forsterkere man kjøper i dag utstyrt med muligheten for streaming, og det innebærer rett og slett at du ikke har behov for cd-spilleren lenger. Noen sverger nok til både cd og til og med vinyl, men sannheten er vel at det blir færre og færre av denne rasen i dag. Folk flest hører musikk gjennom streamingtjenester som Spotify, og da er det jo naturligvis kjekt å kunne høre musikken på et ordentlig anlegg!

Som du ser så er det utvilsomt mye spennende som finnes der ute på markedet, og for deg som elsker lyd er Hi-Fi Klubben et mekka og et must som du nesten må forholde deg til. Elsker du film så vil et skikkelig anlegg ta opplevelsen opp til et helt nytt nivå – det er det ingen som helst tvil om!

I videoen under ser du hvor lett det er i dag å sette opp et hjemmekinoanlegg!