Overskriften er en vill omgjøring av den mer kjente teksten til Jan Eggum om alle heltene, og savnet etter Zorro. Denne artikkelen handler imidlertid mer om mangelen på norske profiler i engelske Premier League – og vi snakker altså fotball for den som måtte lure på det.

Det er få igjen nå i England – det som var selve bastionen for norske fotballproffer den gangen spillere fra landet i nord var ettertraktet vare på overgangsmarkedet. Det siste vi nå har igjen er vel Hangeland i Crystal Palace og Tettey i Norwich, men det er langt unna glansdagene. Hangeland gikk fra kapteinsrolle i Fulham til benken og videre til Palace. Nå er tiden med norske profiler på store lag en saga blott og man kan saktens spørre seg om den tiden kommer tilbake.

England er kanskje et tapt marked for oss inntil videre, og det kan vel være mer realistisk å se mot sentral-Europa. Men sannsynligvis er en nytt oppsving avhengig av norsk suksess på landslagsnivå og der har vi mer eller mindre stått i stampe de siste årene. Vi har imidlertid sett en positiv utvikling i EM-kvaliken som pågår nå, og vi ligger altså på tredjeplass med heng på andreplassen som Italia innehar. Det blir nok tøft, og Kroatia er det vel få som kan gjøre noe med pr. i dag. Det er et sterkt lag med meget gode spillere som er basert rundt omkring i Europa. Det er akkurat dit vi også må, og for å klare det er det suksess som gjelder.

Ødegaard har skapt litt blest omkring landslaget igjen og vi ser at det er litt mer trøkk rundt norske spillere og det er derfor bare å håpe at denne utviklingen fortsetter. VI har Stefan Johansen i Celtic som ble kåret til årets spiller i Skottland, og det er nok en prestasjon som legges merke til lenger sør på den store øya. Han blir nok værende som trofast disippel hos trener Deila, og det kan nok være smart.

I mellomtiden venter vi på at flere norske spillere skal komme seg ut av landet og prege de store ligaene – for nivået er tross alt høyere der og med høyere nivå får vi bedre spillere. Sånn er det, og sånn må det være. Vi kan ikke ha et landslag basert på hjemlige spillere, for Tippeligaen holder rett og slett et for dårlig nivå til det.