Innlegg sponset av Lånemegleren.no

VG har i denne uken satt et stort fokus på den store inkassogjelden vi har i Norge i dag, og faktisk er det slik at det samlede beløpet her ligger på rundt 37 milliarder kroner.

Selv om kredittkortet er et veldig godt arbeidsredskap så kan det se ut som at endel av oss har problemer med å håndtere denne gjelden. Totalt sett har vi kredittkortgjeld i Norge på over 70 milliarder kroner, men når det er sagt så er det fortsatt slik at de flesteparten håndterer disse utgiftene godt.

Problemet med kredittkort starter først og fremst i det øyeblikket man bruker det til rent forbruk, og da ikke har penger til å dekke inn det man har brukt. Alle vet at det er fornuftig å bruke kredittkort når man befinner seg i utlandet eller når man skal handle på nett, men disse rådene forteller jo aldri at man skal bruke penger man ikke har.

De pengene man eventuelt bruker på en ferie i utlandet må man jo derfor ha lagt tilside fra sin vanlige konto på forhånd. Bruken av kredittkort er kun ment for å gjøre dine egne oppsparte penger en tjeneste og å fungere som en sikkerhet. Hvis man for eksempel blir svindlet i en restaurant går ikke pengene ut av din egen konto men ut fra kredittkortselskapets konto. Du står dessuten mye sterkere ved bruk av kredittkort når du handler på nett og f.eks. opplever at du ikke får varene du har betalt for.

Men problemet i dag er at mange ikke bruker kortet på denne måten – de bruker det som om det er deres egne penger og det er det jo alldeles ikke. Pengene skal betales tilbake og har man ikke penger å betale tilbake med sitter man derfor lett i knipa. Da er det om å gjøre å kvitte seg med denne gjelden og det å refinansiere kredittkort er derfor en måte å gjøre det på. Dette kan man gjøre ved å bake inn kredittkortgjelden i huslånet eller ved å ta opp et nytt lån som har lavere rente enn det kredittkortgjelden i seg selv har. (Representativt låneeksempel: eff.rente 17,89%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 900, totalt 96.030.).

Så det er altså slik: å eie og bruke et slikt kort er glimrende, men det fordrer at du har en god nok økonomisk kontroll over dine egne penger. Har du ikke det er det kanskje aller best å ikke gå til anskaffelse av et slikt og i hvert fall å bruke det med største aktsomhet. Husk at du har 45-50 dager på deg for å betale tilbake det du har brukt – gjør du det er lånet gratis.