Kanskje er overskriften vår en djerv påstand og kanskje er den feil, men vi mener i alle fall at den er helt 100% korrekt – og det skal vi forsøke å argumentere for.

Vi starter med det samme: hva er en kunstner og når er man en kunstner? Må man være skolert eller hva er det som gjør at man faktisk er en kunstner? Må man leve av det for å kunne betegne seg som en, eller er det rett og slett er at du faktisk produserer kunstverk som sørger for dette?

Har du allerede begynt å tenke? Bra! Hvis vi ser på studenttorget så står følgende å lese der:

Kunstner er en meget bred yrkestittel som kan brukes om produsenter av mange forskjellige produkter eller åndsverk av estetisk verdi.

Det vanligste er å bruke yrkestittelen kunstner på for eksempel malere, fotografer, skulptører, musikere, grafikere, tegnere, filmkunstnere eller lydkunstnere. Det finnes også yrker som forfattere, dansere og skuespillere som også kan omtales som kunstnere fordi de framfører eller skaper et kunstnerisk verk.

Kunstner er ikke en beskyttet tittel, så hvem som helst kan velge å kalle seg kunstner.

Aha! Hvem som helst kan velge å kalle seg en kunstner! Det var ikke dårlig, og vi er kanskje inne på noe i overskriften vår allikevel? Vi ser allerede hvor komplisert, vanskelig og engasjerende det kan være å diskutere hva kunst er og vi har faktisk ikke kommet lenger enn til å snakke om hva en kunstner er.

Men; i definisjonen så står det jo litt om hva kunst faktisk er: produkter eller åndsverk av estetisk verdi. Dette er egentlig en fin og enkel definisjon som samtidig åpner opp for mange muligheter. Og vi lurer faktisk på om vi skal la det være med det.

Kunst engasjerer og grunnen til at vi påstår dét er at du enten elsker det, hater det eller ikke har noe formening om det. Likegyldighet er også en følelse som skal tas hensyn til, og det blir derfor feil å si at den ikke engasjerer.