Finansiering er et spennende fagfelt og det er ingen tvil om at vi i Norge kan se på oss selv som priviligerte i så måte. Det er uante muligheter tilgjengelig og det er ikke snakk om bare å kunne bruke den samme banken som man har boliglån i. I denne artikkelen står det en god del om forbrukslån og alt hva man kan bruke det ti. Kort sagt er det ikke så rent lite, og i ærlighetens navn så er det faktisk ingen grenser. Du kan bruke pengene til akkurat det du vil.

Er ikke det litt rart? At man kan låne penger og bruke dem just til det man måtte ønske seg? Det skulle nesten ikke være mulig, men stikkordet her er usikret/uten sikkerhet. Altså lån som er usikrede kan brukes til det man vil, så lenge man får dem godkjent da – og det er det ingen automatikk i. Hva mener man med ‘uten sikkerhet’? Det er ganske enkelt for å si det rett ut: det handler om at du ikke tilbyr banken noen sikkerhet tilbake for pengene du får låne hos dem. Dette kan naturligvis være en risiko for din økonomi hvis du ikke klarer å betjene lånet, men det gir deg også stor frihet. Frihet er vi veldig glade i her i Norge så derfor er disse lånene gunstige.

Men hva er det som gjør at bankene kan låne ut penger på denne måten? Joda, de tar nok en kalkulert risiko, og pengene får de inn igjen på en eller annen måte. Men årsaken til at de tør det handler selvsagt om rentenivået lånene ligger på. Totalt frihet koster penger, og det betaler man inn i form av høyere renter. Banken tar en risiko og de ønsker å kompensere for denne risikoen ved å tjene mer penger. Og mer penger tjener de ved å skru opp rentene, og dette er hovedkjennetegnet ved usikrede lån.