Når passer det egentlig å refinansiere, og hva er egentlig refinansiering? Vi skal her forsøke å gi deg noen svar på disse spørsmålene.

Kort fortalt kan man si at det passer seg å refinansiere når du har planer om å pusse opp eller bygge på boligen din, når du ønsker å få et lån med sikkerhet i boligen din eller når du har flere smålån som du ønsker å samle til ett lån.

Boligen din vil altså kunne være sentral i de tilfellene når du ønsker å refinansiere og vi skal kort forklare deg hvorfor her.

Det første punktet, som altså går på oppussing og påbygging er noe som er veldig vanlig i Norge i dag. Når du har kjøpt en bolig har du kjøpt et objekt som har en viss verdi og som du som regel har lånt penger til å skaffe deg. Etter hvert som tiden går vil du betale ned på boliglånet ditt og samtidig vil som regel verdien på boligen stige. Kort fortalt har du skaffet deg litt mer egenkapital og har kvittet deg med gjeld. Boligen er altså nå mer verdt enn hva du har i lån på den. Du kan da skaffe deg en takstmann og få en ny takst på boligen din. I praksis skal du da kunne få låne et beløp som tilsvarer differansen mellom boligens verdi og det du har i lån på boligen pr. i dag.

Du kan også benytte deg av den samme fremgangsmåten hvis du ønsker å kjøpe for eksempel en ny bil eller en campingvogn eller et annet tilsvarende formuesobjekt. Verdien på boligen din og størrelsen på lånet vil også her være sentralt for hvor mye du kan låne opp.

I tillegg kan du også bake inn smålån og annen dyr gjeld du måtte ha i boliglånet ditt. Dette vil være gunstig ettersom boliglånet ditt har lavere rente enn kredittgjeld og forbrukslån.